Ar žinojai, kad priklausomai nuo Tavo kūno sudėjimo, fizinio aktyvumo, per dieną turi suvartoti nuo 1,5 iki 3 g baltymų vienam kūno kilogramui? Gaunamas skaičius išties nemažas ir kartais atrodo tikras iššūkis su maistu gauti pakankamai baltymų. Būtent todėl daugumą sportuojančių renkasi proteino kokteilius, kurie yra tikrai baltymų bomba. Tačiau žmonės, kurie nėra vartoję proteino kokteilių dažnai sako, kad jie yra žalingi. Šiame straipsnyje noriu paneigti šį mitą ir papasakoti daugiau apie baltyminius kokteilius.

 

Kodėl baltymai reikalingi mūsų organizmui?

Patys baltymai yra didelės molekulė, kurių yra kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje. Baltymų molekulės yra atsakingos už pačias įvairiausias funkcijas mūsų organizme. Patys baltymai yra sudaryti iš daugybės aminorūgščių. Juos sudaro daugiau nei 20 skirtingų aminorūgščių rūšių.

Baltymai – tai statybinė mūsų organizmo medžiaga. Jie be galo reikalingi ir svarbus mūsų audinių vystymosi procesui, audinių palaikymui, audinių atstatymui. Baltymai reikalingi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Taip pat jie labai svarbūs ir sportuojantiems žmonėms bei metantiems svorį.

Baltymai suteikia energijos, o jei baltymų vartosite daugiau nei reikia organizmui, jis išnaudos juos energijai.

Baltymai reikalingi ir hormonų veiklai. Jie padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, net atlieka tam tikras funkcijas virškinimo procese.

Baltymai yra ir fermentai. Na, o fermentai atsakingi už įvairias chemines reakcijas mūsų organizme.

Baltymai labai svarbūs ir norint išvengti įvairių susirgimų. Būtent iš baltymų susiformuoja antikūnai. Baltymai virtę antikūniais vėliau geba atpažinti ir naikinti antigenus (virusai, bakterijos). O tai labai svarbu ir mūsų imuninės sistemos stiprinimui.

 

Proteinas – ar jis naudingesnis nei baltymai gaunami su maistu?

Tie, kas nesidomėjo proteino tikrai dažnai galvoja, kad jis nėra naudingas ar net gali būti žalingas mūsų organizmui. Tačiau iš tiesų taip nėra. Taip, su maistu privalome gauti baltymų, bet dažnai jų tiesiog nepakanka tiek, kiek reikia organizmui. Ypatingai jei dar ir aktyviai sportuoji.

Svarbu pabrėžti tai, kad proteinas yra lygiai toks pat baltymas. Tik skirtumas tas, kad proteinas daug greičiau įsisavinamas organizmo ir juo greičiau papildomos baltymų atsargos. Na, o pats poveikis organizmui visiškai nesiskiria nei baltymų gaunamų su maistu.

Tiek baltymai iš proteino, tiek gaunami iš maisto organizme suskaidomi iki aminorūgščių. Sportuojantiems labai svarbu greitas baltymų įsisavinimas, kadangi vos tik gauti baltymai virsta aminorūgštimis, jie keliauja link pažeistų raumenų audinių.

Išrūgų baltyminiai milteliai pasižymi ypatingai didele biologine verte. Todėl baltyminiai proteino kokteiliai yra vertinami ir vis dažniau vartojami. Žinoma, natūralaus skonio milteliai yra ne tokie skanūs, tačiau dabar beveik visi proteino kokteiliai gaminami su skoniais. Tad kokteiliai ne tik labai vertingi savo maistine verte, bet ir be galo skanūs. Be to, labai patogu ir greita. Baltyminį kokteilį pasigaminti užtrunka vos kelias minutes, jį galima visur pasiimti.

 

Svarbiausia yra laikytis nurodytų vartojimo instrukcijų ir proteino nepadauginti. Per daug baltymų taip pat gali sukelti organizmui šalutinių veiksnių. Tačiau jei baltymų tiek su maistu, tiek su proteinu suvartojama tiek, kiek reikia, nepadauginant, tuomet jis bus tik naudingas ir tikrai neturės jokios žalos sveikatai.

 

Proteininių blynelių receptas

Jums reikės:

  • 3 didesnių kiaušinių;

  • 30 g proteino norimo skonio miltelių;

  • šlakelio aliejaus;

  • saujos mėgstamų uogų;

  • 2 – 3 valgomų šaukštų natūralaus jogurto.

Gaminimas: Išplak kiaušinius, tuomet suberk proteino miltelius. Viską gerai išmaišyk. Įkaitink keptuvę su trupučiu aliejaus. Tuomet iš paruoštos masės kepk nedidelius blynelius. Apkepk iš abiejų pusių. Patiek su natūraliu jogurtu ir sauja mėgstamų uogų. Skanaus!

 

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!