Kiek kartų teko bandyti susiimti ir pradėti sveikai maitintis? Turbūt tikrai girdėti pažadai sau, kai sakai, kad nuo pirmadienio valgysi tik sveikai, vakarais neužkandžiausi ar valgysi mažesnėmis porcijomis. Kartais pavyksta net ir mėnesiui ar daugiau valgyti sveikiau, tačiau nejučia paslysti ir vėl viskas iš pradžių. Atrodo negali nustoti užkandžiauti ir išsilaisvinti iš amžino noro kažko užkąsti. Ir tai ne visuomet valios trūkumas, tai susiję ir su mūsų emocijomis. Todėl labai noriu Tau papasakoti apie emocinį valgymą, jo atsiradimo priežastis ir kaip su tuo tvarkytis.

 

 

 

Straipsnyje sužinosi:

 

kas yra emocinis valgymas?
kokios emocinio valgymo priežastys?
kokios ligos gali atsirasti turint emocinio valgymo sutrikimų?
kaip suvaldyti emocinį valgymą?

Kas yra emocinis valgymas?

 

Ar žinojai, kad yra du alkio tipai? Fizinis alkis ir emocinis alkis. Fizinį alkį nuo emocinio tikrai nėra sudėtinga atskirti. Tuomet, kai Tavo alkis fizinis, Tu pajunti, kad nori valgyti, tai padarai per daug nesirinkdamas, koks tai maistas, neieškai specifinių produktų. Pavalgai, skrandis nurimsta ir daugiau nebesuki galvos dėl maisto. Na, o štai su emociniu alkiu viskas visiškai kitaip. Kartais alkis juntamas nuolat, o kartais tiesiog atsiranda netikėtai. Tokiu atveju tikrai nepasitenkini bet kuo. Dažniausiai norisi įvairių užkandžių, vieniems saldumynų, kitiems riebesnių, sūrių patiekalų. Kartais suvalgai visą šokoladą ar kelis torto gabalus, pakelį traškučių ir net nepajunti, kad tai padarei.

 

 

 

Dar vienas skirtumas tarp fizinio alkio ir emocinio alkio – savijauta po to. Tuomet kai žmogus pavalgo, jis turėtų jaustis sotus ir geresnės nuotaikos nei buvo prieš tai. Na, o esant emociniam alkiui dažniausiai juntama kaltė, nuotaika dar slogesnė ir vėl dairaisi ką suvalgyti tokio, kad pasijustum geriau.

 

 

 

Tai, kad tavo alkis emocinis rodo tokie požymiai:

 

daugiau valgai, kai jauti įtampą, stresą, jaudiniesi
kai vos pavalgiusi norisi dar kažko užkąsti
maistas Tau tarsi atlygis už kažką
pavalgęs jautiesi emociškai stipresnis

Atrodo nieko baisaus jei valgai, kai esi liūdnas. Ypatingai jei Tau nepriauga papildomi kilogramai. Vis tik tokia būsena pavojinga organizmui, be to, dažnai ne tik neatsikratoma prastos emocinės būsenos, bet ji dar ir pablogėja. Todėl ypatingai svarbu išsiaiškinti, kas Jus neramina, kokios yra emocinio valgymo priežastys.

 

Emocinis valgymas - priežastys

 

Vienas pagrindinių klausimų - kas lemia emocinį alkį? Visų pirmiausia reikia žinoti, kad emocinis alkis, alkoholis ir kitos priklausomybės veikia tarsi vaistai. Tuo metu atrodo viskas geriau, tačiau po to viskas tik blogėja. Atrodo, kad suvalgius kažką skanaus tarsi pagerės nuotaiką, užsimirši. Tačiau tai neilgam.

Emocinio alkio viena dažniausių priežasčių - tai emocinės traumos patirtos vaikystėje. Net jei atrodo, kad šiuo metu gyveni puikiai, viskas sekasi, gali būti, kad vaikystėje patirta trauma ar nuolatinė įtampa, stresas, gali turėti labai didelę įtaką dabartinei būsenai. Ypatingai tai siejama su kūdikyste ir dėmesio trūkumu.

 

 

 

Be abejonės emocinio valgymo priežastis yra ir patiriamas stresas. Ypatingai šiuolaikiniam žmogui, kuris stresą patiria kone kasdien. Skubame į darbą, mokyklą, lekiame pasiimti vaikų. Atrodo tarsi nuolat bėgi ir neturi kada sustoti. Tuomet vienintelis malonumas – valgyti. Pavalgius atrodo, kad pasijauti daug geriau ir turi dar daugiau energijos viskam. Deja, toks nusiraminimo būdas tikrai nėra pats geriausias.

 

 

 

Žmonės ima valgyti ir tuomet kai jaučiasi vieniši, neturi ką veikti. Taip pat viena iš emocinio valgymo priežasčių - tiesiog įprotis. O įpročiai atkeliauja jau iš vaikystės. Todėl savo vaikus skatinti valgyti sveikai ir pagal laiką turėtų būti viena iš svarbiausių užduočių. Labai negerai, kai bandoma vaiko pyktį, liūdesį numalšinti saldainiu ar kitu saldėsiu, jam patinkančiu maistu. Taip vaikui automatiškai formuojasi įprotis blogai pasijutus užkandžiauti.

 

 

 

Labai svarbi ir biologinė priežastis. Tiesiog įgimta taip, kad vienų skonio receptoriai daug stipresni, todėl yra polinkis tam tikriems produktams.

 

Kokios ligos gali atsirasti turint emocinio valgymo sutrikimų?

 

Emocinis valgymas turi įtakos ne tik svorio augimui, bet ir mūsų savijautai, organizmo būklei. Kai emocinis valgymas tampa visai nevaldomas gali išsivystyti tokios valgymo sutrikimų ligos, kaip bulimija, maisto rijimas. Taip pat paryškėja depresija. Deja, tačiau tokiais atvejais žmogus tiesiog savęs nebesugeba kontroliuoti. Persivalgymas ir tokie sutrikimai lemia svorio augimą, o augantis svoris įvairių ligų atsiradimą. Susergama širdies, kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu ir kitomis sunkiomis ligomis.

 

 

 

Kaip suvaldyti emocinį valgymą?

 

Emocinį valgymą suvaldyti įmanoma, tačiau tam reikia pastangų. Pirmiausia reikėtų atrasti veiklos, kuri padeda nusiraminti, nuima stresą. Tai gali būti masažas, pasivaikščiojimas, sportas ar tiesiog pokalbis su drauge (-u).

 

 

 

Dar vienas geras būdas - rašyti savo mintis, kai jaučiatės blogai. Rašymas padeda išlieti susikaupusias emocijas ir tai tarsi savotiška terapija.

 

 

 

Taip pat reikėtų išmokti ugdyti savo valią ir sugebėti atsispirti bereikalingiems užkandžiams. Tuomet kai norisi suvalgyti kažką skanaus pasistenk savo mintis nukreipti kitur, taip pat pagalvok, ar tikrai to nori?

 

 

 

Vienas efektyviausių būdų išvengti emocinio valgymo – subalansuota mityba. Jei valgysi reguliariai ir nepraleisi dienos valgių nesinorės taip užkandžiauti. Pamažu organizmas pripras prie rėžimo. Žinoma, net ir subalansavus mitybą būtina išsiaiškinti savo emocinio alkio priežastis. Kadangi vis tiek gali kankinti emocinio valgio priepuoliai. Todėl būtinai pasistenk pašalinti ir jo priežastį.

 

 

 

Na, o jei nežinai kaip pradėti sveikiau maitintis, išbandyk ŽALIOJI DĖŽUTĖ receptus. Užsisakyk 6 ar 12 mėnesių prenumeratą ir kas savaitę gausi vis naują receptų knygelę PDF formatu. Daugiau informacijos rasi čia.

 

 

 

“Žalioji dėžutė” misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir parodyti, kad natūralios priemonės yra be galo naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu “Ponas Baubas” ir skaidulas “Drakonas”. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, suformuoti naujus įpročius savo gyvenime!