Turbūt teko girdėti ne kartą, kad skaidulos yra nepaprastai svarbios mūsų organizmui. Tačiau dauguma žmonių suvartoja tik pusę rekomenduojamos skaidulų normos. Jei Tau kyla klausimas, kaip padidinti suvartojamų skaidulų kiekį, tuomet šis straipsnis kaip tik Tau!

 

Toliau straipsnyje papasakosiu:

  • kas yra skaidulos;

  • kuo skaidulos naudingos mūsų organizmui;

  • kokiuose maisto produktuose daugiausiai maistinių skaidulų.

 

Kas yra skaidulos?

Maistinės skaidulos yra ne kas kita kaip angliavandeniai. Tačiau, jos daug naudingesnės nei įprastiniai angliavandeniai! Natūralios skaidulos yra augalų ląstelių sienelių dalis, kuri yra nevirškinama mūsų organizme. Skaidulos padeda judėti maistui per žarnyną, sugeria vandenį ir palengvina tuštinimąsi.


Skaidulų nauda mūsų organizmui

Skaidulos yra be galo svarbios mūsų organizmui. Jos nesuvirškintos keliauja iš skrandžio į žarnyną. Ten gerosios bakterijos vartoja jas kaip maistą. Šis procesas suteikia organizme teigiamų padarinių. Kai kurios skaidulos padeda mesti svorį, sumažinti cukraus kiekį kraujyje bei padeda išvengti su virškinimų susijusių problemų - pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo.


Kokiuose maisto produktuose daugiausiai maistinių skaidulų?

Rekomenduojamas kiekis skaidulų per diena yra 25g moterims ir 38g. vyrams. Deja, dauguma žmonių suvalgo tik 15-17g skaidulų per dieną. Tačiau padidinti skaidulų kiekį nėra sunku – tereikia integruoti skaidulomis turtingą maistą į savo racioną. Kad tai Tau padaryti būtų dar lengviau, dalinuosi skaidulomis turtingų produktų sąrašu!


1. Kriaušės

Kriaušės yra gana populiarus vaisius, kuris yra ne tik skanus, bet ir naudingas. Tai vienas iš daugiausiai skaidulų turinčių vaisių.

Skaidulų kiekis: 100 gramų kriaušių yra 3,1 gramai skaidulų.

2. Braškės

Braškės yra neįtikėtinai skanios. Negana to, jos yra daug naudingesnės nei kiti užkandžiai. Jos taip pat yra turtingos vitaminu C, magniu, bei galingais antioksidantais.

Skaidulų kiekis: 100 gramų braškių yra 2 gramai skaidulų. Tai yra aukšti rodikliai, atsižvelgiant į tai, kad braškės yra mažai kaloringos.


3. Avokadai

Avokadai yra išskirtinis vaisius! Jis nėra praturtintas angliavandeniais. Vietoj to, avokade gausu sveikųjų riebalų. Avokaduose taip pat gausu vitamino C, kalio, magnio, vitamino E ir įvairių B grupės vitaminų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų avokadų yra 6,7 gramai skaidulų.


4. Obuoliai

Obuoliai neretai siejami su skaniausiais vaisiais. Juose gausu skaidulų, todėl valgyti šį vaisių yra vienas malonumas. Obuoliuose taip pat gausu A, C ir B grupės vitaminų, aminorūgščių, organinių rūgščių, geležies, kalcio, magnio, jodo, mangano, vario ir daugybę kitų mikroelemetų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų obuolių yra 2,4 gramai skaidulų.


5. Avietės

Avietės yra neįtikėtinai maistingos ir skanios. Jos yra tikras vitamino C ir magnio užtaisas!

Skaidulų kiekis: 100 gramų aviečių yra net 6,5 gramai skaidulų.


6. Bananai

Bananai yra puikus maisto medžiagų šaltinis. Juose gausu vitamino C, B6 ir kalio. Žaliuose ar neprinokusiuose bananuose taip pat yra pakankamai didelis kiekis atsparaus krakmolo. Šis nevirškinamas angliavandenis veikia taip pat kaip skaidulos.

Skaidulų kiekis: 100 gramų bananų yra 2,6 gramai skaidulų.

7. Morkos

Morkos yra šakninės daržovės, kurios yra skanios, traškios bei maistingos. Morkos yra prisotintos vitaminu K, vitaminu B6, magniu ir karotinu. Karotinas – antioksidantas , kuris organizme paverčiamas vitaminu A.

Skaidulų kiekis: 100 gramų morkų yra 2,8 gramai skaidulų. Tai yra stebėtina, nes morkose nėra daug kalorijų.


8. Runkeliai

Runkeliai arba burokėliai taip pat yra šakninė daržovė. Juose gausu svarbių maisto medžiagų, tokių kaip geležis, varis, kalis. Runkeliuose yra nemažai neorganinių nitratų, kurie turi teigiamą poveikį organizmui. Jie padeda reguliuoti kraujospūdį bei gerinti fizinę būklę.

Skaidulų kiekis: 100 gramų runkelių yra 2,8 gramai skaidulų.


9. Brokoliai

Brokoliai yra kryžmažiedės daržovės, kurios yra turtingiausios maistinėmis medžiagomis. Jose yra be galo daug vitamino C, vitamino K, folio, geležies, mangano ir antioksidantų, kurie padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Brokoliai yra praturtinti ir baltymais.

Skaidulų kiekis: 100 gramų brokolių yra 2,6 gramai skaidulų.


10. Artišokai

Artišokai retai būna minimi straipsniuose. Tačiau, ši daržovė yra turtinga įvairiomis maistinėmis medžiagomis. Negana to, tai yra vienas iš geriausių skaidulų šaltinių.

Skaidulų kiekis: 100 gramų artišokų yra 8,6 gramai skaidulų.


11. Briuselio kopūstai

Briuselio kopūstai yra dar viena kryžmažiedė daržovė, kuri yra gimininga brokoliui. Juose yra vitamino K, kalio, folio ir vėžines ląsteles naikinančių antioksidantų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų briuselio kopūstų yra 2,6 gramai skaidulų.

12. Lęšiai

Lęšiai yra pigus bei maistinėmis medžiagomis turtingas produktas. Juose taip pat gausu baltymų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų lęšių yra 7,9 gramai skaidulų.


13. Avinžirniai

Avinžirniai yra tikros maisto medžiagų bombos! Jie yra ne tik maistingi, tačiau ir turtingi baltymais.

Skaidulų kiekis: 100 gramų avinžirnių yra 7,6 gramai skaidulų.


14. Avižos

Avižos yra vienos iš sveikiausių grūdinių maisto produktų. Jos yra prisotintos vitaminais, mineralais bei antioksidantais. Jų sudėtyje yra veiklių tirpių skaidulų, kurios yra labai naudingos reguliuojant cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Skaidulų kiekis: 100 gramų avižų yra 10,6 gramai skaidulų.


15. Spraginti kukurūzai

Jei sieki padidinti skaidulų kiekį racione, vadinamieji „popkornai“ yra geriausias užkandis, kuriuo gali mėgautis. Karštame ore išsproginėję spragėsiai yra praturtinti skaidulomis. Tačiau, atmink, jei pridėsi daug riebalų, tuomet skaidulų kiekis drastiškai mažės. Cukraus ir riebalų gausūs pirktiniai spraginti kukurūzai tikrai nėra sveikatai palankus užkandis.

Skaidulų kiekis: 100 gramų spragintų kukurūzų yra 14,5 gramai skaidulų.

16. Chia sėklos

Šios mažos juodos sėklytės yra nepaprastai populiarios tarp sveiką gyvenimo būdą propaguojančių žmonių. Jos yra ne tik labai maistingos, tačiau jose gausu ir magnio, fosforo ir kalcio. Ar žinojai, kad jei retai valgai žuvį, šios sėklytės gali padėti papildyti mitybą Omega-3 ir Omega-6 rūgštimis?

Skaidulų kiekis: 100 gramų chia sėklų yra 34,4 gramai skaidulų.


17. Juodasis šokoladas

Juodasis šokoladas retam žmogui yra skaniausias dalykas pasaulyje. Tačiau, jame stebinančiai daug maistinių medžiagų. Be to, šis šokoladas yra puikus antioksidantų šaltinis. Nepamiršk įsitikinti, kad Tavo pasirinktame šokolade yra 70-95% kakavos ir venk šokolado su pridėtiniu cukrumi.

Skaidulų kiekis: 100 gramų juodojo šokolado yra 10,9 gramai skaidulų.


18. Kinva arba bolivinė balanda

Pūstos kinva sėklos gali būti sausų pusryčių pakaitalas ir yra neįprastai populiarios tarp sveikai besimaitinančių žmonių. Jos yra maistinių medžiagų, tirpių baltymų, magnio, geležies užtaisas. Taip pat, jose yra gausu cinko, kalio ir antioksidantų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų kinva kruopų yra 2,8 gramai skaidulų.


19. Daržinė pupelė

Šios pupelės yra gana populiarios ankštinės daržovės. Kaip ir kitos ankštinės daržovės, jose netrūksta augalinių baltymų bei kitų reikalingų maisto medžiagų bei mineralų.

Skaidulų kiekis: 100 gramų daržinių pupelių yra 6,4 gramai skaidulų.

20. Saldžioji bulvė

Saldžiosios bulvės yra žmonių mėgstamas šakniagumbis. Jos yra ir sočios, ir skanios. Saldžiosios bulvės yra praturtintos karotinu, vitaminu B bei įvairiais mineralais.

Skaidulų kiekis: 100 gramų saldžiųjų bulvių yra 2,5 gramai skaidulų.

 

„DRAKONAS“ SKAIDULOS – LIEKNĖJIMUI IR ŽARNYNUI

Skaidulas galima gauti ne tik iš maisto produktų. Rekomenduoju išmėginti jau paruoštą skaidulų mišinį „DRAKONAS“, kurios padeda sureguliuoti svorį, sutvarkyti žarnyno darbą, pagerinti virškinimo procesus, sumažinti pilvo pūtimą.

Kartu su skaidulomis „Drakonas“ gausi ir mitybos planą, kuris padės palaikyti subalansuotos mitybos įpročius ir svorį mesti sveikai.

 

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. Sukūrėme ir naują produktą žmonėms, siekiantiems dar geresnių rezultatų - proteino ir konjako šaknies mišinys DEIVĖ.


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!