Kad vanduo yra mūsų gyvybės šaltinis tikrai girdėjome. Juk vanduo sudaro didžiąją mūsų planetos dalį ir net 70 % mūsų kūno! Tad, kad tai be galo svarbi mūsų dalis nėra jokių abejonių. Tačiau ar žinai, kaip teisingai gerti vandenį, kiek jo gerti? Atsakysiu ne tik į šiuos klausimus, bet ir pasidalinsiu itin įdomiais faktais apie vandenį.

 

 

 

Kas yra vanduo?

 

Vanduo atrodo visiškai įprasta medžiaga, tiesa? Tačiau iš tiesų, tai ypatingas, unikalus, takus kūnas. Jis reikalingas, kad gyvuotų augalai, žemė, gyvūnai, žmonės. Žemę sudaro net 70 % vandens, tačiau gėlo vandens, kurį galime vartoti tėra tik 3 %. O šiuo metu mums prieinami tik 0,3 % vandens. Manoma, kad jei vartosime vandenį tokiais kiekiais, kaip dabar, gėlo vandens gali nebelikti jau po 30 metų. Būtent todėl reikėtų stengtis vandens nešvaistyti.

 

 

 

Mūsų kūnui per dieną, ypatingai karštomis dienomis reikia 2 – 2,5 l vandens. Vanduo pamaitina kūno ląsteles maistinėmis medžiagomis. Ar žinojai, kad žmogus per dieną gali išgerti daugiau nei 40 stiklinių vandens? Tačiau persistengti tikrai nereikėtų. Jei per itin trumpą laiką išgersi labai daug vandens, kraujas labai prasiskies. O tai nėra gerai mūsų smegenims. Tad geriau gerkite vandenį dažnai, bet mažesniais kiekiais.

 

Vandens svarba mūsų organizmui

 

Nors tikrai žinau, kad yra daug žmonių, kurie sako, kad vandenį gerti jiems sudėtinga ir jo visai nenori, tačiau jis be galo reikalingas. Todėl reikėtų pamažu išsiugdyti įprotį gurkšnoti vandenį. Štai kelios svarbiausios priežastys, kodėl vanduo reikalingas mūsų organizmui:

 

svarbus visoms mūsų organizmo gyvybinėms funkcijoms
reikalingas virškinimo sistemos darbui
padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir visas nereikalingas medžiagas
padeda palaikyti normalią kūno temperatūrą
vanduo svarbus smegenų, plaučių, raumenų, širdies veiklai
pritrūkus organizmui vandens, jis dehidratuoja, suyra cheminė organizmo pusiausvyra
vanduo padeda organizmui skaidyti baltymus, riebalus, krakmolą

 

 

Be vandens išgyventi žmogus galėtų tik savaitę. Maisto organizmas gali negauti net ir mėnesį, tačiau vanduo gyvybiškai svarbus. Todėl norint puikiai jaustis, sumažinti riziką susirgti įvairiomis ligomis būtina gerti vandenį.

 

Kas nutinka, kai organizmui trūksta vandens?

 

Organizmas privalo nuolat gauti pakankamai vandens. Jei ilgesnį laiką trūksta skysčių, organizmas ima savintis juos iš kraujo, mūsų organų audinių. O tai reiškia, kad labai suprastėja kraujotakos sistemos darbas, organai tinkamai nebeaprūpinami deguonimi. Štai pagrindiniai simptomai, kurie rodo, kad organizmui trūksta vandens:

 

jaučiamas silpnumas ir nuovargis
sutriko širdies ritmas
stipriai troškina
skauda galvą
išsausėjo akys, burna, oda
traukia mėšlungis, šąla galūnės
kraujospūdis pasidarė labai žemas
šlapimas pakeitė spalvą, rečiau šlapinamasi
sutriko virškinimas, užkietėjo viduriai

Kai jauti nedidelį troškulį, reiškia, kad Tavo organizme jau trūksta mažiausiai 1 % vandens. Todėl vos pajutus troškulį, gerk vandenį.

 

Kiek vandens reikia išgerti per dieną?

 

Be abejonės, vieno kiekio, tinkamo visiems tikrai nėra. Tačiau vidutiniškai turėtum išgerti 30 – 35 ml vandens 1 kūno kilogramui. Tad jei Tu sveri tarkime 55 kg, padaugink juos iš 35. Paskaičiavus, Tau reikėtų išgerti 1,9 l vandens. Jei sportuoti, tai sportuojant turėtum išgerti mažiausiai 2 – 3 papildomas stiklines vandens. Kuo ilgiau sportuoji, tuo daugiau vandens papildomai reikia išgerti.

 

 

 

 

Daugiau vandens gerti reikėtų ir karštomis dienomis, esant labai sausam orui. Didesnis vandens kiekis svarbus net ir esant šaltukui. Na, o skaičiuoti turėtum tik vandenį. Nors kai kas skaičiuoja ir kitus gėrimus, kaip skysčius, tačiau kava, sultys ar kiti gėrimai tikrai neatstoja vandens.

 

Taisyklės, kaip gerti vandenį

 

Net ir geriant vandenį reikėtų vadovautis paprastomis taisyklėmis. Pirmas dalykas, kurį turėtum padaryti vos atsikėlęs - išgerti stiklinę vandens. Po to bent 30 – 60 minučių nieko nevalgyk. Puiku, jei vandens išgertum 30 minučių prieš kiekvieną valgį. Na, o valgant geriau vandens negerti. Tai daryk praėjus mažiausiai pusvalandžiui po valgio. Vandens nepamiršk išgerti ir prieš einant miegoti. Ir žinoma, vandenį gerk visuomet, kai tik jauti troškulį.

 

 

 

 

Įdomu tai, kad kuo daugiau vandens geriame, tuo daugiau jo norisi. Tačiau tai nėra blogai, taip suvartojame jo pakankamai. Beje, vandenį geriausia gerti ne per daug šaltą, o kambario temperatūros. Taip pat nelaikyk jo plastikiniame butelyje. Naudok specialią gertuvę, stiklinę ar stiklinį grafiną, ąsotį.

 

 

 

“Žalioji dėžutė” misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir parodyti, kad natūralios priemonės yra be galo naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu “Ponas Baubas” ir skaidulas “Drakonas”. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, suformuoti naujus įpročius savo gyvenime!