Ankštinės daržovės: nauda organizmui + 3 RECEPTAI!  

Ankštinės daržovės naudojamos maistui nuo neatmenamų laikų. Tai be galo daug naudos mūsų organizmui turinčios daržovės. Ypatingai lęšiai, pupelės, žirniai, pupos ar sojos pupelės. Šiuose ankštiniuose gausu mums reikalingų baltymų, B grupės vitaminų, kalio, geležies, kalcio, magnio. Be viso to, ankštiniuose gausu skaidulinių medžiagų.  

Straipsnyje papasakosiu daugiau apie ankštinių daržovių naudą ir poveikį organizmui bei pasidalinsiu 3 receptais! 

Straipsnyje sužinosi: 

  • kuo mums naudingos ankštinės daržovės? 
  • ankštinių daržovių ruošimas 
  • lęšiai - jų nauda ir ruošimas 
  • žirniai - jų nauda ir paruošimas 
  • žalieji žirneliai - jų nauda ir paruošimas 
  • sojų pupelės - jų nauda organizmui ir paruošimo būdas 
  • receptai su ankštinėmis daržovėmis 

 
Kuo mums naudingos ankštinės daržovės?  

Kaip jau minėjau ankštinėse daržovės gausu B grupės vitaminų. B grupės vitaminai dalyvauja angliavandenių ir riebalų apykaitoje, atsakingi už fermentinius procesus, skatina hemoglobino gamybą, dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose.  

Ankštiniuose esantis kalis naudingas širdžiai, padeda reguliuoti kraujo spaudimą, palaiko normalų skysčių balansą organizme, gerina medžiagų apykaitos darbą, dalyvauja insulino gamyboje, gerina žarnų peristaltiką, sumažina tikimybę susirgti širdies ligomis.  

Ankštiniai augalinis baltymų šaltinis. O baltymai statybinė mūsų ląstelių medžiaga. Jie padeda atsinaujinti ląstelėms, reguliuoja rūgščių bei šarmų balansą, padeda organizmui kovoti su infekcijomis, puikus energijos šaltinis, padeda palaikyti skysčių pusiausvyrą.  

Jei nori organizmą aprūpinti būtiniausiais mineralais ir vitaminu B, būtinai įtrauk ankštinių daržovių į savo mitybą. Žinoma, jei prieš tai nevalgei ankštinių daržovių, įvesk jas pamažu. Valgyk du kartus per savaitę. Taip organizmas pripras pamažu. Kitu atveju gali atsirasti vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas. Tačiau valgant su saiku, ne tik išvengsi šių nemalonių pojūčių, bet ir papildysi organizmą tikrai naudingomis medžiagomis. Be to, ankštiniai ilgam suteikia sotumo jausmą.  

 

Ankštinių daržovių ruošimas 

Ankštines daržoves galima tiek užsiauginti, tiek įsigyti bet kurioje parduotuvėje. Laikyti ankštinius reikėtų stiklo ar keramiko indelyje, sausai ir vėsiai. Prieš ruošiant virti rekomenduojama nuplauti. Jei norisi greičiau paruošti ankštines daržoves jas reikėtų užmerkti iš vakaro. Taip kitą dieną jas virsite daug trumpesnį laiką ir nepervirsite.  

Lęšiai - jų nauda ir ruošimas 

Lęšiuose gausu vitamino B, skaidulų, geležies, baltymų ir kitų mums naudingų medžiagų. Lęšiai išverdami pakankamai greitai. Tačiau organizmas juos virškina kiek ilgiau. Lęšiai ypatingai naudingi nevalgantiems mėsos ar žuvies, kadangi juose gausu baltymų. Be to, iš lęšių gautus baltymus organizmas įsisavina daug greičiau nei iš mėsos. Lęšiai ilgam suteikia sotumo jausmą, padeda pašalinti perteklinius skysčius iš organizmo, padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, gerina smegenų veiklą. 

 

Raudonieji lęšiai išverda greičiausiai. Bet ir juos prieš tai galite užmerkti bent valandai šaltame vandenyje. Na, o visus kitus lęšius rekomenduojame užmerkti visai nakčiai. Užpilti reikia šaltu vandeniu. Kitą dieną vandenį reikia išpilti ir pakeisti nauju. Tuomet virti. Neužpylus lęšių iš vakaro paruošti jie ne tokie skanūs.  

 

Žirniai - jų nauda ir paruošimas 

Žirnius mūsų organizmas virškina greičiausiai, be to, nuo jų rečiausiai atsiranda pilvo pūtimas. Žirnius sudaro daugiau nei 70 % vandens, juose gausu vitaminų (A, C, B1 ir B2), taip pat geležies. Žirniai skatina šlapinimąsi, padeda atlaisvinti vidurius, pagerina virškinimą. Žirniai naudingi ir ląstelių atsinaujinimo procesui, todėl ypatingai naudingi vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams. Žirniai naudingi ir žmonės, kurie serga inkstų ar kepenų ligomis.  

Jei žirnius skynėte šviežiai, juos vartoti reikėtų greitai. Išvirus laikyti galima 2 – 3 dienas šaltai ir uždengus. Jei džiovinsite žirnius, prieš verdant mirkykite juos bent 10 valandų. Virti žirnius reikėtų ant nedidelės ugnies. Druskos dėti tik baigiant virti. Na, o jei yra galimybė, žirnius šaldykite. Taip juose išlieka daugiau vertingų medžiagų ir sutrumpėja paruošimo laikas.  

 

Žalieji žirneliai - jų nauda ir paruošimas 

Žalieji žirneliai turtingi vitaminai, mineralai bei proteinu. Juose gausu vitamino K1, kuris atsakingas už kalcio palaikymą mūsų kauluose. Žirneliuose esanti vitaminas B6 aktyvina medžiagų apykaitą. Žirneliai naudingi norint pagerinti širdies darbą, sustiprinti kraujagysles. Taip pat juose gausu medžiagų padedančių palaikyti imuninę sistemą. 

 

Žirnelius geriausia šaldyti. Virti neatšildytus. Tiesiog suberti į užvirintą vandenį. Verdant vandens turi būti tiek, kad žirneliai būtų apsemti labai nedaug. Žinoma, gausu ir konservuotų žirnelių, tačiau juose išlieka ženkliai mažiau naudingų medžiagų. Na, o vasarą valgykite šviežius, žalius žirnelius. Taip gausite daugiau naudingų organizmui medžiagų ir vitaminų. 

 

Sojų pupelės - jų nauda organizmui ir paruošimo būdas 

Sojų pupelės turbūt viena iš tų ankštinių daržovių, kurioje daugiausia baltymų. Todėl jos labai naudingos vegetarams, veganams. Sojų pupelėse gausu ir aminorūgščių. Sojų pupelės organizmą ne tik aprūpina baltymais, aminorūgštimis, bet ir padeda sulėtinti organizmo senėjimo procesus. 

Paruošti sojų pupeles nesudėtinga. Užmerkite iš vakaro šaltame vandenyje. Ryte perplaukite ir užpilkite švariu vandeniu. Virkite tol, kol jos taps minkštos. Žalių sojos pupelių valgyti nerekomenduojama.  

 
Pupelės - jų nauda organizmui ir paruošimas 

 

Pupeles galima vartoti tiek šviežias, tiek džiovintas. Šviežiai naudojamos šparaginės pupelės. Džiovinamos tos, kurios yra išgliaudomos. Pupelėse labai daug vitaminų bei naudingų medžiagų. Jos padeda sureguliuoti žarnyno darbą, padeda pašalinti iš organizmo toksinus, riebalus. Pupelės tinka esant gastritui, taip pat norintiems sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Pupelėse esanti kalis bei natris pagerins širdies, kraujagyslių darbą. Taip pat jose labai daug baltymų.  

Pupeles galite naudoti šviežias. Taip pat puikiai tinka šaldytos. Jei rinksitės džiovintas, jas užmerkite iš vakaro.   

 
Receptai su ankštinėmis daržovėmis  

 

Na, o dabar noriu pasidalinti keliais receptais su ankštinėmis daržovėmis. Išbandyk, Tau tikrai patiks! 

Apkepinti lęšiai su saulėje džiovintais pomidorais

 

Tau reikės:  

  • 50 g lęšių  
  • 8 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų  
  • 1 morkos 
  • 1/2 svogūno  
  • 1 skiltelė česnako  
  • nerafinuoto aliejaus kepimui 
  • druskos ir pipirų pagal skonį 

Gaminimas. Susmulkink morką, svogūną ir česnaką, sudėk kepti į keptuvę su trupučiu aliejaus. Baigiant apkepti svogūnams, sudėk smulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Pakepki viską dar minutę ir suberk išvirtus lęšius (vandenį nukošti). Gerai išmaišyk, pagardink druska, pipirais ir pakepk dar 1 - 2 minutes.

 

Avinžirnių humusas 


Tau reikės: 

  • skadrinės avinžirnių  
  • valg. š. sezamo sėklų pastos 
  • valg. š. citrinos sulčių  
  • 1 nepilno arb. š. druskos 
  • valg. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus  
  • 1 nepilno arb. š. ciberžolės miltelių 
  • 1 saujos kepintų kedro riešutų  
  • žiupsnelio saldžiųjų paprikų miltelių 

Gaminimas. Visus ingredientus sudėk į maisto trintuvą ir sutrink iki vientisos masės. Humusas puikiai tinka su kepintomis ar žaliomis daržovių lazdelėmis. Skanu su duona, traškiomis tortilijomis. 

Kalafiorų ir žirnelių kepsneliai 

Tau reikės: 

  • 1/2 nedidelio kalafioro 
  • 1/2 stiklinės virtų žirnelių  
  • saujelės smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų 
  • krapų pagal skonį 
  • 1 kiaušinio 
  • valg. š. avinžirnių miltų 
  • druskos ir pipirų pagal skonį 
  • nerafinuoto aliejaus kepimui 

Gaminimas. Išvirk kalafiorą (turi būti minkštas, bet neištižti). Dažniausiai užtenka 5 minučių. Taip pat apvirk ir žirnelius. Virtas daržoves sudėk į dubenį ir šiek tiek pertrink maisto trintuvu. Įmušk kiaušinį, įberk avinžirnių miltų. Sudėk smulkintus svogūnų laiškus, krapus. Įdėk druskos ir pipirų. Viską labai gerai išmaišyk. Tuomet formuok kepsnelius ir kepk įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus. 

Patiko receptai? Norėtum kas savaitę gauti vis naujus receptus? Tuomet rekomenduoju išbandyti mūsų mokamą receptų prenumeratą. Gali rinktis – 6 arba 12 mėnesių receptų prenumeratą. Tavęs laukia: 

  • vis nauja receptų knygelė kiekvieną savaitę 
  • receptai tinkantys lieknėjant ir norint sveikai maitintis 
  • lengvai paruošiami receptai  
  • jokių pasikartojančių receptų  
  • receptus gali atsispausdinti ar išsisaugoti savo telefone 
  • išsamiai aprašytas gaminimas 

“Žalioji dėžutė” misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir parodyti, kad natūralios priemonės yra be galo naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu “Ponas Baubas” ir skaidulas “Drakonas”. Tai produktai geresnei savijautai, svorio mažinimui ir žarnynui. Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, suformuoti naujus įpročius savo gyvenime!