Jei nori padailinti kūno linijas ir atsikratyti papildomais kilogramais miegas yra ne ką mažiau svarbus nei sveika ir subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas. Deja, daugelis iš mūsų miega nepakankamai.

Tyrimai rodo, kad nekokybiškas miegas yra priežastis, kodėl kai kuriems iš mūsų yra sunku atsikratyti papildomais kilogramais. Jei ir Tu nori padailinti kūno linijas ir susiduri su miego problemomis – šis straipsnis kaip tik Tau!

 

Toliau straipsnyje papasakosiu:

Kodėl miegas svarbus metant svorį
Kaip pagerinti miego kokybę

 

1. Nekokybiškas miegas yra pagrindinis nutukimo rizikos veiksnys


Prastai miegantys žmonės yra linkę į nutukimą ir dažniausiai turi didesnį kūno masės indeksą nei tie, kurių miegas yra kokybiškas. Žinoma, kiekvieno iš mūsų miego poreikis yra skirtingas, tačiau tyrimai rodo, kad neturėtume miegoti mažiau nei 7 val. per naktį. Trumpesnis miego laikas vaikams ir paaugliams nutukimo riziką padidina net iki 89 proc., o suaugusiems – iki 55 proc.

 

Tyrime, kuriame dalyvavo 16 suaugusiųjų, dalyviai buvo tiriami 14-15 parų iš kurių 5 naktis miegojo tik po 5 val. per naktį. Per šį trumpą tyrimą dalyviai vidutiniškai priaugo 0,82 kg. Taip pat tyrimo metu pastebėta, kad dalyviams, kurių miegojimo laikas trumpesnis, padidėjo apetitas (nuoroda į tyrimą čia).

 

~ Trumpesnis miego laikas nei 7 val. per naktį yra susijęs su svorio augimu ir didesne nutukimo rizika tiek suaugusiems, tiek vaikams ~

 

2. Nekokybiškas miegas – padidėjusio apetito priežastis


Žmonės, kuriuos kankina nemiga, yra linkę turėti didesnį apetitą nei tie, kurių miegas yra kokybiškas. Kai organizmui trūksta miego jis gamina daugiau alkio hormono - grelino, kuris smegenims signalizuoja apie alkį ir padidina apetitą. Beje, esant miego trūkumui padidėja ir streso hormono – kortizolio, kuris taip pat gali padidinti apetitą bei tapti rimta kliūtimi metant svorį.

 

Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 1 000 žmonių, nustatyta, kad dalyvių, kurių miegas yra nekokybiškas, organizme alkio hormono buvo vidutiniškai 14,9 proc. daugiau nei dalyvių, kurie miega kokybiškai, organizme (nuoroda į tyrimą čia).

 

~ Nekokybiškas miegas gali suaktyvinti alkio ir streso hormonų gaminimą, kurie padidina apetitą ~

 

3. Nekokybiškas miegas keičia smegenų darbą


Miego trūkumas pakeičia mūsų smegenų darbą, dėl ko tampa sunku atsispirti įvairioms pagundoms ir priimti tinkamą sprendimą. Pavyzdžiui, miegant nekokybiškai padidėja rizika vietoj sveikos ir subalansuotos mitybos pasirinkti mažiau maistingą ir naudingą maistą mūsų organizmui. Ar pastebėjai, kad po prastai išmiegotos nakties, sunkiau atsispirti greitam maistui ar norisi save palepinti kažkuo saldžiu?

 

Tyrime, kuriame dalyvavo 12 vyrų, pastebėta, kad sumažinus dalyvių miego trukmę iki 4 val. suvartojamų kalorijų kiekis padidėjo net 22 proc., o riebalų suvalgė net dvigubai daugiau nei tuomet, kai miego trukmė buvo 8 val. (nuoroda į tyrimą čia).

 

~ Nekokybiškas miegas gali susilpninti Tavo savikontrolę ir sustiprinti smegenų reakciją į maistą. Taip pat prastas miegas gali lemti didesnį kalorijų, riebalų ir angliavandenių suvartojimą ~

 

4. Nekokybiškas miegas gali tapti raumenų netekimo priežastimi


Yra pastebėta, kad žmonės, kuriuos kankina nemiga, metant svorį yra linkę vietoj riebalų netekti raumenų. Raumenų netekimas, be abejonės, turi įtakos sulėtėjusiai medžiagų apykaitai bei svorio metimo efektyvumui. Juk raumenys sudegina daugiau kalorijų nei riebalai.

 

Tyrime, kuriame dalyvavo 10 antsvorį turinčių suaugusiųjų, dalyviai 14 dienų maitinosi ribojant kalorijų skaičių per dieną ir miegojo 8,5 val. arba 5,5 val. per naktį. Visi dalyviai prarado tiek riebalų, tiek raumenų, tačiau grupė, kuri miegojo tik 5,5 val. prarado daugiau raumenų nei grupė, kuri miegojo po 8,5 val. (nuoroda į tyrimą čia).

 

~ Miego trūkumas gali lemti raumenų sumažėjimą ir medžiagų apykaitos sulėtėjimą ~

 

5. Nekokybiškas miegas sumažina fizinį aktyvumą


Miego trūkumas gali sukelti didesnį nuovargį dienos eigoje. Taip pat neišsimiegojus sumažėja motyvacija sportuoti. Jei miegi nekokybiškai fizinės veiklos metu greičiau pavargsi ir nepasieksi gerų sportinių rezultatų.

 

Tyrime, kuriame dalyvavo 11 Stanfordo universiteto krepšinio komandos vyrų, pastebėta, kad krepšininkams prailginus miego laiką iki 10 val. per naktį pagerėjo jų reakcijos laikas, tapo greitesni bei sumažėjo nuovargio lygis (nuoroda į tyrimą čia).

 

~ Miego trūkumas sumažina motyvaciją sportuoti bei fizinį aktyvumą ~

 

5 būdai, kaip pagerinti miego kokybę


Kokybiškas miegas ne tik padeda jaustis geriau, bet ir sumažina riziką susirgti įvairiomis ligomis bei padeda numesti svorio.

Štai keli patarimai, kaip gali pagerinti miego kokybę:

 

Sumažink mėlynos šviesos poveikį vakare

Vakare skleidžiama mėlyna šviesa iš elektroninių prietaisų verčia smegenis galvoti, kad vis dar yra diena ir sumažina išskiriamų hormonų kiekį, kurie padeda atsipalaiduoti ir užmigti.

Jei ir Tau kyla klausimas, kaip sumažinti mėlynos šviesos poveikį, štai keli patarimai:

Įrenginiuose įdiek programėlę, kuri blokuoja mėlyną šviesą
Nesinaudok išmaniaisiais telefonais, kompiuteriais ir televizoriumi likus 2 val. iki miego
Dėvėk akinius, kurie blokuoja mėlyną šviesą


~ Įrenginių skleidžiama mėlyna šviesa signalizuoja smegenims, kad vis dar yra dienos metas ~

 

Nevartok kofeino antros dienos pusėje

Nepaisant visų kofeino privalumų, antroje dienos pusėje jo reikėtų vengti. Kofeinas stimuliuodamas nervų sistemą vakare gali sustabdyti organizmo natūralų pasiruošimą nakčiai. Žmonėms, kurie turi miego sutrikimų, kofeino nerekomenduojama vartoti po 15 val.

 

~ Kofeinas antroje dienos pusėje gali pabloginti miego kokybę ~

 

Nepersimiegok dienos metu

Nors trumpas snūstelėjimas dieną yra labai naudingas, tačiau ilgesnis miegas dienos metu gali supainioti organizmo vidinį laikrodį ir apsunkinti miegą naktį. Jei po dienos snaudimo buvo sunku užmigti naktį – turėtum sutrumpinti dienos miego laiką arba jo visai atsisakyti.

 

~ Ilgas dienos miegas gali pabloginti nakties miego kokybę ir supainioti vidinį organizmo laikrodį ~

 

Laikykis miego režimo

Miego režimas leidžia organizmui natūraliai pasiruošti miegui ir taip pagerina miego kokybę. Jei turi miego problemų pamėgink pabusti ir eiti miegoti tuo pačiu metu. Pamatysi, po kelių savaičių gali ir žadintuvo nebereikėti. Tik nepamiršk šio režimo laikytis ir savaitgaliais!

 

~ Miego kokybę pagerinti gali miego režimo laikymasis ~

 

Laikykis subalansuotos mitybos

Teisinga ir subalansuota mityba gali pagerinti miego kokybę. Nepamiršk, kad vėlyvas persivalgymas apsunkina mūsų skrandį ir neleidžia organizmui tinkamai pasiruošti miegui. Žinoma, ėjimas miegoti tuščiu skrandžiu taip pat sutrikdys miego kokybę. Likus kelioms valandoms iki miego stenkis valgyti nevalgyti. Alkiui vakarais numalšinti padeda ir sotumo suteikia skaidulos. Būtent tam yra skirtas skaidulų mišinys „Drakonas“.

 

~ Sveika ir subalansuota mityba gali pagerinti miego kokybę ~

 

„DRAKONAS“ SKAIDULOS – LIEKNĖJIMUI IR ŽARNYNUI


Numesti nereikalingus kilogramus ir padailinti kūno linijas gali padėti ir skaidulų vartojimas. Rekomenduoju išmėginti skaidulas „DRAKONAS“, kurios padeda sureguliuoti svorį, sutvarkyti žarnyno darbą, pagerinti virškinimo procesus, sumažinti pilvo pūtimą. Kartu su skaidulomis „Drakonas“ gausi ir mitybos planą, kuris padės palaikyti subalansuotos mitybos įpročius.

 


Ar žinojai, kad nuo šiol gali įsigyti ir mitybos planą metantiems svorį? 64 puslapių PDF knygelėje rasi net 35 receptus (po 5 kiekvienai dienai), sveikų padažų receptus ir kitų DOVANŲ! Įsigyti mitybos planą gali čia


Jei nori atsikratyti papildomais kilogramais turi ne tik sveikai maitintis, sportuoti, bet ir gerai išsimiegoti! Miego trūkumas padidina riziką turėti viršsvorį ir sulėtiną svorio metimą. Miego kokybę pagerinti gali sumažinus mėlynos šviesos kiekį prieš miegą, nevartojant kofeino antroje dienos pusėje, nepersimiegant dienos metu, laikantis miego režimo ir valgant sveiką ir subalansuotą maistą. Papasakok, ar susiduri su miego problemomis? Kaip gerini miego kokybę?

 

Turi daugiau klausimų apie „Žalioji dėžutė“ produktus? Parašyk man žinutę „Žalioji dėžutė“ Facebook puslapyje ir papasakosiu Tau daugiau. Pasikonsultuoti gali ir tel. +370 624 04667