Liaudies medicinoje pelynas arba kitaip žinomas kaip metėlis ar kartusis kietis yra viena vertingiausių žolelių. Apie pelyno naudą organizmui žmonės žino jau nuo seniausių laikų. Yra šaltinių teigiančių, kad pelynas jau buvo naudojamas net senovės Egipte. O ar teko Tau girdėti apie pelyno naudą mūsų organizmui? Jei ne – tuomet skaityk straipsnį iki galo ir sužinosi visas pelyno paslaptis!

 

Toliau straipsnyje papasakosiu:

  • kas yra pelynas;

  • kur pelynas auga;

  • kaip atpažinti pelyną;

  • kuo pelynas naudingas mūsų organizmui;

  • kaip tinkamai vartoti pelyną.


Kas yra pelynas?

Lotyniškas pelyno pavadinimas Artemisia absinthium kilęs iš deivės Artemidės, globojusios vaistines žoles, vardo. Pelynas yra daugiametis, kiečių giminės, vaistinių savybių turintis augalas.

Ar žinai, kad 2015 m. pelynas, kaip augalas, gavo Nobelio premiją už maliarijos gydymą? Tokia premija augalui yra skirta pirmą kartą, anksčiau Nobelio premija buvo skiriama tik augalų sudedamosios dalims.

 

Kur auga pelynas?

Pelyno gimtine laikoma Europa, tačiau šis augalas yra nereiklus ir lengvai auga bei dauginasi įvairiose klimato zonose.

Pelynas yra neišrankus dirvai, dėl to dažniausiai auga dykvietėse, šiukšlynuose ar skurdžioje žemėje. Pelynas dauginasi lengvai sėklomis, todėl dažnai pasisėja pats. Be to šią vaistažolę gali ir Tu užsiauginti namuose. Patarimų, kaip pelyną auginti namuose rasi čia.

 

Kaip atpažinti pelyną?

Pelynas užauga 60-100 cm aukščio. Pelynas turi aksominius baltus ar žalsvai sidabrinius stiebus, geltonai žalius, pūkuotus lapus ir žydi liepos – rugpjūčio mėnesiais mažais geltonais pumpurais.

Pelyno žiedai renkami jiems pradėjus žydėti. Kada ir kaip renkamas pelynas gali pasiskaityti ankstesniame mano straipsnyje „Pelynas: kaip vartoti ir kada rinkti?“. Be to, pelynas pasižymi savitu aromatu ir nepaprastai karčiu skoniu.

 

Pelyno nauda mūsų organizmui

Pelynas yra žinomas kaip vertinga vaistažolė mūsų organizmui. Pelynas vartojamas arbatoje, ekstraktuose, tepaluose, papilduose ar tiesiog kaip prieskonis. Ar žinojai, kad pelyne slypi tikras lobynas:

Kartumynas (absintinas) – tai yra pelyno sudedamoji dalis, dėl kurios jaučiamas kartus pelyno skonis. Būtent kartumas stimuliuoja organizmo virškinimo sistemą ir taip valo organizmą nuo parazitų bei pagerina apetitą. Taip pat kartumynas naikina bakterijas, saugo nuo uždegimų, skaistina odą, gerina protinę veiklą ir padeda atsikratyti nereikalingais kilogramais.
Flavonoidai – tai augalų pigmentas, kuris palaiko augalo geltoną spalvą. Flavonoidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – slopina uždegimą organizme. Be to, flavonoidai dalyvauja medžiagų apykaitoje, skatina kolageno sintezę, stiprina kraujagyslių sieneles ir jungiamuosius audinius. Flavonoidai taip pat pasižymi priešalerginėmis savybėmis – slopindami alergines reakcijas.
Artemizininas –padeda kovoti prieš parazitus, skatina parazitų šalinimą iš organizmo. Be to, artemizininas sumažina riziką susirgti krūties vėžiu.
Gintaro rūgštys – tai natūrali priemonė atitolinti organizmo senėjimą ir pagerinti savijautą. Gintaro rūgštys skatina ląstelių atsinaujinimą bei paskatina efektyviau funkcionuoti, kas stabdo organizmo senėjimo procesus ir suteikia mums daugiau energijos. Gintaro rūgštys puoselėja jaunatviškumą ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės: gintaro rūgštys gali padėti atstatyti odos stangrumą, drėgmės balansą bei išlyginti raukšles. 
Obuolių rūgštys – tai organinė rūgštis, kuri gerina kraujotaką, apsaugo raudonuosius kraujo kūnelius nuo kenksmingų cheminių medžiagų poveikio, palaiko žarnyno rūgšties ir bazės pusiausvyrą, pagerina virškinimą, subalansuoja medžiagų apykaitą bei pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
Karotinoidai – tai junginiai, pasižymintis antioksidaciniu poveikiu: saugo ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, palaiko sveiką imuninę sistemą. Karotinoidai taip pat sumažina riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei gerina atmintį.
Karotinas – pasižymi antioksidantinėmis savybėmis: saugo ląsteles nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio, palaiko sveiką imuninę sistemą. Be to karotinas palaiko odos elastingumą.

 
Kapilinas – tai pelyno sudedamoji dalis, kuri pasižymi baktericidinėmis savybėmis: kovoja su grybeliu, veikia kaip natūralus antibiotikas. Be to kapilinas turi skausmą mažinančių savybių, sumažina kraujo krešulių susidarymo tikimybę bei pagerina vitaminų A, B ir C įsisavinimą.
Chamazulenogenas – tai pelyno sudedamoji dalis, kuri padeda slopinti organizme uždegimus.
Kalis – tai vienas iš svarbiausių mineralų žmogaus organizme. Jis užtikrina visų organizmo ląstelių gyvybę ir funkcionalumą. Kalis užtikrina skysčių pusiausvyros palaikymą organizme ir raumenų veiklą, palaiko sklandų nervų sistemos ir širdies darbą.
Kalcis – gerina kaulų ir dantų būklę, širdies veiklą bei kraujo krešumą. Kalcis palaiko rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme, be to, yra svarbus sklandžiam nervų sistemos darbui.

Taip pat šioje vaistažolėje gausu:

Vitamino C – tai vienas svarbiausių vitaminų, norint sustiprinti imunitetą. Vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį, kuri stiprina organizmo atsparumą infekcijoms. Vitaminas C yra svarbus mūsų organizmui, nes dalyvauja kolageno gamyboje. Kolagenas yra svarbus sausgyslėms, raiščiams, odai, ragenai, kaulams, žarnynui ir kitiems pluoštiniams audiniams funkcionuoti.
Vitamino B6 – tai vitaminas, dalyvaujantis baltymų ir aminorūgščių, riebalų apykaitoje. Vitaminas B6 yra reikalingas hormonų, raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Be to, vitaminas B6 yra svarbus imuninei sistemai stiprinti, nervų sistemos funkcionalumui užtikrinti. Taip pat vitaminas B6 yra vienas iš svarbiausių vitaminų reikalingų hormonų balansui palaikyti moters organizme.
Vitamino K – tai grupė medžiagų, kurios organizme palaiko normalų kraujo krešėjimą bei skatina žaizdų gijimą. Vitaminas K pasižymi priešinfekcinėmis savybėmis: didina atsparumą infekcijoms. Taip pat vitaminas K yra reikalingas palaikyti kaulų stiprumui, sumažinti osteoporozės riziką ir užtikrinti normalią inkstų veiklą.

 

Beje, pelynas yra naudingas ne tik mūsų organizmui

Pelyno arbata galima profilaktiškai išpurkšti augintiniams kailius. Taip pat pelyno galima profilaktiškai pabarstyti ir augintiniams ant ėdalo. Tik svarbu nepadauginti pelyno, juk augintiniai yra žymiai mažesni už mus.

Nuo senų laikų pelynas yra naudojamas apsisaugant nuo uodų ir kandžių. Smilkstantis pelynas atbaido šiuos vabzdžius.
Jei augalus užpuolė amarai – apšlakstykite juos pelyno arbata.
Taip pat pelynas darže yra puiki priemonė nuo piktžolių. Pelyno šaknys išskiria medžiagas, kurios slopina piktžolių augimą.

 

Kaip vartoti pelyną?

Pelynas gali būti naudojamas įvairiomis formomis: kaip eterinis aliejus, tabletės, ekstraktas ar tiesiog džiovintas. Populiariausias pelyno vartojimo būdas – arbata.

Pelyno arbatai paruošti reikia 0,5-1 arbatinio šaukštelio džiovinto pelyno miltelių. Pelyno miltelius užpilk verdančiu vandeniu ir palik 10-15 minučių atvėsti. Pelyno arbatą gali gerti tiek karštą, tiek šaltą. Geriausia arbatą gerti likus 1 valandai iki valgio arba 1-2 valandos po valgio. Pagardinti arbatą gali citrinų sultimis, medumi ar keliais mėtos lapeliais.

Kitas pelyno vartojimo būdas yra su medumi. Šaukštelį džiovinto pelyno miltelių sumaišyk su medumi. Geriausia šį mišinį valgyti rytais.
Ant duonos riekelės užtepk medaus ir pabarstyk džiovinto pelyno
Pabarstyk džiovinto pelyno miltelių ant košių, troškinių ar kitų patiekalų

Jei pelyno arbatą tau gerti labai neskanu, rekomenduoju išmėginti „Žaliosios dėžutės“ inovatyvius rutuliukus su pelynu „Ponas Baubas“. Tai paprastesnis būdas vartoti šią karčiąją vaistažolę. „Ponas Baubas“ - produktas ne tik gerai savijautai, bet ir grožiui su vitaminu A. ĮsigijusiemsPoną Baubą dovanoju specialų 21 dienos detoksikacijos kalendorių. Per tas 3 savaites, kai vartosi „Poną Baubą“, laikysiesi kalendoriaus rekomendacijų ir ugdysi sveikos gyvensenos įpročius, pastebėsi daugybę teigiamų pokyčių!

 

Atsargumo priemonės vartojant pelyną

Didelės pelyno dozės gali sukelti virškinimo sutrikimus, inkstų nepakankamumą, pykinimą, vėmimą ar net traukulius. Pelyno rekomenduojama nevartoti jei:

  • esi alergiškas ir jautrus daugeliui žolelių, žiedadulkių;

  • laukiesi;

  • žindai;

  • sergi epilepsija;

  • sergi širdies ligomis;

  • turi inkstų problemas.

Pelynas yra kartus, tačiau jo sudėtis tikras lobynas mūsų organizmui. Pasidalink savo istorija, kaip pelynas pakeitė Tavo gyvenimą? Ar kartus pelyno skonis buvo didelis iššūkis?


Turi daugiau klausimų apie „Žalioji dėžutė“ produktus? Parašyk man žinutę „Žalioji dėžutė“ Facebook puslapyje ir papasakosiu Tau daugiau. Pasikonsultuoti gali ir tel. +370 624 04667

 

ŽALIOSIOS DĖŽUTĖS komandos misija - padėti atrasti kelią į sveikesnį gyvenimą ir geresnę savijautą. Dirbame tam, kad galėtume dalintis savo sukauptomis žiniomis ir įrodyti, kad natūralios priemonės yra naudingos ir veiksmingos. Mūsų klientai pamilo TOP produktus – inovatyvius rutuliukus su pelynu PONAS BAUBAS ir skaidulas DRAKONAS. Tai produktai geresnei savijautai, svoriui mažinti ir žarnynui. 

Tik mūsų skaitytojams DOVANOJAME net 45% nuolaidą populiariausiam produktui PONAS BAUBAS su kodu BAUBAS45. Spausk čia ir pasinaudok nuolaida, kurios galiojimo laikas labai ribotas!


Mes žengiame koja kojon kartu su savo klientu, padedame išmokti sveikiau maitintis, formuoti naujus įpročius ir atsirinkti tai, kas iš tiesų naudinga!