Turbūt teko matyti tokias antraštes “Numesk penkis kilogramus per savaitę!”, “Būdai, kaip gerokai sumažinti apimtis keliais dydžiais per mėnesį!”, “Kaip numesi kelis kilogramus vos per tris dienas?” ir pan.

Nors greitas svorio metimas ir vilioja, tačiau dietologai įspėja, norint sulieknėti negrįžtamai ir nepakenkti sau, reikia imtis lėtų ir pastovių metodų. Žalioji dėžutė įkūrėja Agnė Gedminaitė Miškinienė sako, kad “numesti nuo pusės iki vieno kilogramo per savaitę yra saugu ir sveika”.

Turbūt nori paklausti, kas gali atsitikti jei svoris metamas per greit?

Šiame straipsnyje:

Pateiksiu tau 6 priežastis, kodėl greitas svorio metimas yra pavojingas sveikatai;
Patarsiu, ko reikia imtis, kad svorį mesti sveikai;
Straipsnio pabaigoje sužinosi, kaip gauti Mitybos planą svoriui mesti.

 

1. Greitas svorio metimas gali lemti maistinių medžiagų trūkumą

 

Besilaikantys griežtų dietų, iš savo raciono išbraukia tam tikras maisto grupes. Dėl tos priežasties gali imti trūkti svarbių maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, dieta kurioje ribojama pieno produktų, gali sukelti kalcio trūkumą. O dieta, kurioje sumažinama angliavandenių, gali lemti ląstelienos maiste trūkumą ir dėl to atsiradusias virškinimo problemas (apie skaidulų naudą mūsų organizmui skaityk čia). Net jei laikaisi mažesnio kaloringumo dietos, svarbu, kad tavo mityba būtų įvairi ir gautum įvairių maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, vitaminą D, vitaminą B12, folį ir geležį.

 

Požymiai, kad negaunate pakankamai maistinių medžiagų:

Energijos trūkumas
Trapūs plaukai ir nagai
Slenkantys nagai
Dažnas nuovargis
Silpna imuninė sistema
Susilpnėję kaulai ir osteoporozė

MANO PATARIMAS - rinkis tinkamą mitybos planą, o ne greitą dietą svoriui numesti.

Jei abejoji, rinkis tokį mitybos planą, kuriame būtų visi svarbiausi makroelementai – riebalai, angliavandeniai, baltymai. O geriausia, kad dietos laikytumeisi kartu su išmanančio specialisto pagalba, kuris parinks būtent tavo poreikius atitinkantį mitybos planą.

Žalioji dėžutė įkūrėja Agnė Gedminaitė Miškinienė pritaria “Lieknėjimo tikslas turėtų būti keisti gyvenimo būdą, o ne laikytis dietos. Nes dieta yra trumpalaikė ir ribota, o gyvenimo būdo keitimas ir sveikų įpročių ugdymas neturi pabaigos”.

 

2. Griežtos dietos gali lemti metabolizmo sulėtėjimą

 

Greitas svorio netekimas įvyksta dėl to, kad sudaromas itin didelis kalorijų deficitas. Didžiausia problema yra ta, kad kūnas tai supranta kaip riboto maisto tiekimą ir pereina į bado režimą. Norėdamas save apsaugoti organizmas ima taupyti energiją ir sulėtina medžiagų apykaitą. Todėl laikantis itin griežtos dietos, svoris gali ne tik nekristi, o net ir imti augti.

Tinkama, subalansuota mityba, valgymo režimo laikymasis gali pagreitinti metabolizmą. Daugiau patarimų, kaip pagreitinti medžiagų apykaitą skaityk čia.

Mokslinio tyrimo metu buvo nustatyta, kad kuo daugiau dalyviai neteko svorio, tuo labiau sulėtėjo jų metabolizmas. Kas lėmė, kad vėliau jie priaugo dar daugiau svorio nei svėrė prieš dietą (Šį mokslinį tyrimą rasi čia).

MANO PATARIMAS - nesumažink daugiau nei 500 kalorijų per dieną.

Jei per dieną suvartosi 500 kalorijų mažiau nei tau įprasta ir tai derinsi su sveika mityba ir sportu, per savaitę neteksi iki vieno 500-1000 gramų. Suprantu, kad tai neatrodo daug, tačiau pažadu, kad ilgainiui kūnas tikrai pasikeis.

 

3. Svoriui krentant greitai, gali netekti ne riebalų, o raumenų

 

Metant svorį, norime netekti riebalinės masės, bet tikrai ne raumenų. Tačiau stipriai sumažinus kalorijas, rimtai nukentės raumenų tonusas, nes kūnas sunaudos raumenis energijai gauti. Raumenų masės sumažėjimas taip pat lėtina metabolizmą.

Raumenys yra metaboliškai aktyvesni nei riebalai, o tai reiškia, kad vienas kilogramas raumenų sudegina daugiau kalorijų per dieną nei vienas kilogramas riebalų. Taigi, raumenų praradimas reiškia, kad sudeginsi mažiau kalorijų per dieną.

MANO PATARIMAS – įtrauk kuo daugiau baltymų į savo mitybą.

Mityba, kurioje gaunama daug baltymų, padės sukaupti daugiau raumenų bei pagreitins medžiagų apykaitą.

Taip pat labai svarbu sportuoti, norint padidinti raumenų kiekį organizme , sportuok su svoriais, įtrauk aukšto intensyvumo treniruotes.

 

4. Laikantis griežtos dietos, organizmas gali dehidratuoti

 

Pirmąsias dvi dietos savaites, įprastai svoris krenta greičiau ir netenkama daugiau svorio. Taip yra todėl, kad dėl greitų dietų dažnai netenkame tik vandens. Ypač daug vandens organizmas netenka, kai laikomasi dietos su mažai angliavandenių ar jų visai atsisakoma. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl besilaikantys ketogeninės dietos dažnai giria šią dietą dėl greito svorio kritimo. Atminkite, kad greitai numesti kilogramai – tai mums būtini skysčiai.

Bėda ta, kad greitas vandens netekimas gali sukelti dehidrataciją ir daugybę nemalonių šalutinių reiškinių, tokių kaip vidurių užkietėjimas, galvos skausmas, raumenų mėšlungis ir energijos stoka, troškulio jausmas, dirglumas.

MANO PATARIMAS – laikantis bet kokios dietos įsitikink, kad geri pakankamai skysčių.

Stebėk kiek išgeri skysčių, papildomai gali vartoti elektrolitus. Gauti elektrolitų gali gardinant maistą Himalajų druska.

Pirmąsias dvi savaites, stebėk save, kad neatsirastų dehidratacijos požymių.

 

5. Hormono leptino sumažėjimas lemia itin didelį alkį ir po jo sekantį persivalgymą

 

Laikantis greitų ir ypač griežtų dietų, tavo leptino – hormono, kontroliuojančio alkį ir sotumą, lygis tampa ypač žemas.

Kai leptino lygis yra normalus, smegenims signalizuojama, kad kūne yra pakankamai riebalų ir jaučiamas sotumo jausmas. Tyrimas (apie jį daugiau skaityk čia) nustatė, kad laikantis mažai kalorijų turinčios dietos itin sumažėjęs leptino kiekis gali sukelti milžinišką alkį bei apsėstą galvojimą apie maistą. Štai dėl ko po griežtos dietos gali atsirasti nevaldomas persivalgymas. Tai gali lemti net valgymo sutrikimus.

MANO PATARIMAS – valgyk aukštos kokybės maisto produktus.

Tyrimais įrodyta, kad laikantis dietos ir norint maitintis sveikai maisto kokybė, maistingumas yra svarbesni nei kalorijos. Valgant kokybiškus maistingus produktus ilgiau jausitės sotūs. Straipsnį apie kokybiškus maisto produktus, kurie padeda sulieknėti rasi čia.

Atminkite, griežtas maisto apribojimas neigiamai veikia mūsų kūną ir protą. Dietos neturėtų būti laikomasi tik kad numesti svorio – turėtum galvoti apie rūpinimąsi savo kūnu.

 

6. Besaikės dietos gali pakenkti tavo psichinei sveikatai

 

Turbūt jau girdėjai apie tokius valgymo sutrikimus kaip bulimija ar anoreksija. Nemažai žmonių imasi dietos dėl klaidingų įsitikinimų, pavyzdžiui, “jei numesiu svorio, būsiu laiminga” arba “jei numesiu svorio, rasiu meilę” ir pan.

MANO PATARIMAS – paklausk savęs koks tikrasis tavo lieknėjimo tikslas.

Jei manai, kad svorio metimas yra būtina sąlyga norint pasiekti kažkokių asmeninių tikslų, pavyzdžiui, sukurti santykius, tapti sveiku, laimingu ir panašiai, skirk šiek tiek laiko savo norų ir tikslų surašymui. Neabejoju, dažnu atveju pastebėsi, kad papildomi kilogramai čia visai niekuo dėti.

Surask tinkamą svorio metimo strategiją ir jos laikykis. Pasirinkus lėtesnį ir progresyvesnį kelią svorio metimui, ir nusistačius trumpalaikius ir aiškius tikslus, būsi pakantesnė ir atlaidesnė sau.

 

Apibendrinant, pagrindinis dalykas, kurio rekomenduoju imtis, tai keisti savo mitybos įpročius ir siekti sveiko svorio metimo. Tai yra pats efektyviausias būdas, kad numestas svoris negrįžtų ir užmegztume sveiką santykį su maistu.

Sveikas ir užtikrintas svorio metimas reiškia sveikatai palankaus maisto pasirinkimą, fizinį aktyvumą, kokybišką miegą, gerą psichologinę savijautą ir streso vengimą.

 

Turėk tai omenyje kaip mantrą:

valgyti baltymus ir geruosius riebalus (daugiau apie subalansuotą mitybą skaityk šiame straipsnyje)
venk pridėtinio cukraus ir paprastų angliavandenių (kaip atsisakyti cukraus rasi čia)
daugiau kokybiškai ilsėkis
ieškok būdų, kaip valdyti stresą ir palaikyti gerą psichinę sveikatą
įtrauk jėgos ir didelio intensyvumo treniruotes (efektyvių pratimų gali rasti šiame straipsnyje)

Atmink, svorio metimas turi būti gyvenimo būdo pakeitimas, vertinantis ilgalaikę perspektyvą. Daugiau mano patarimų lieknėjimui rasi čia.

 

O kokia tavo nuomonė apie dietas? Ar bandei kokią nors greitą populiarią dietą?

Jei apsisprendei, kad pats laikas keisti savo gyvenimo būdą ir lieknėti sveikai, parašyk man žinutę Facebook ar paskambink tel. +370 624 04467.

Šiuo metu dalinamės ne tik sveikais receptais, tačiau ir subalansuotu Mitybos planu, siekiantiems numesti svorio.